Photo credit: Jürg Zimmermann, Zurich

Discovering One of Zurich’s Newly Renovated Light-Filled Residential Buildings

Header: Jürg Zimmermann, Zurich

Welcome to the vibrant landscape of Zurich, Switzerland, where Rossetti+Wyss Architects presents Apartment Building L329, a neighborhood characterized by a dissolved development structure and free-standing individual buildings of different granulations as well as green open spaces.

Photo credit: Jürg Zimmermann, Zurich
Photo credit: Jürg Zimmermann, Zurich
Photo credit: Jürg Zimmermann, Zurich
Photo credit: Jürg Zimmermann, Zurich
Photo credit: Jürg Zimmermann, Zurich
Photo credit: Jürg Zimmermann, Zurich

Apartment Building 2.0

The new building replaces an apartment building from the 1930s and fits naturally into the built context in terms of grain and volume, while taking the existing circumstances into account. It is an apartment building with seven apartments, a small commercial space at street level, and a parking garage at the rear of the lot.

Despite the increased living space, the volume of the new building appears restrained in the greened urban body and completes the rhythmic building structure along Limmattalstrasse. The appearance of the building dimensions is broken up by bending the facades’ ends, and its proportions mediate with the surrounding properties.

Photo credit: Jürg Zimmermann, Zurich
Photo credit: Jürg Zimmermann, Zurich
Photo credit: Jürg Zimmermann, Zurich
Photo credit: Jürg Zimmermann, Zurich

The choice of a pitched roof for the new building follows the same intention and conveys respect for the context. Great attention is paid to the topographical embedding, which ensures the natural course of the surroundings. The point construction allows for qualitative and flowing green spaces that respect the typical local conditions.

Another focal point is the sustainable concept of the building, brought forward through its technical installations. The building features reduced energy consumption using thermal heating and electricity production on the roof, realized via opaque panels that avoid reflections from the surroundings as well as back into the sky.

Photo credit: Jürg Zimmermann, Zurich
Photo credit: Jürg Zimmermann, Zurich
Photo credit: Jürg Zimmermann, Zurich
Photo credit: Jürg Zimmermann, Zurich

Expressive and respectful character

The architectural expression of the new building arises through a simple and homogeneous language of form. The facades seek a clarified and calm appearance. All six sides are treated in the same way, with differing openings depending on their exposure. Small deviations in the rhythm of the vertical pilaster strips and the format sizes refine the uniformly aligned facades. The inclined wooden panels between the vertical wooden pilasters result in varying shadow effects and light reflections, giving the volume a lively appearance. The proportion of windows varies across the facades. The loggias seek southern exposure and embed themselves unobtrusively into the geometry of the structure. Cantilevered components, such as balconies and oriel windows, are avoided.

The extensive roof surfaces follow the design intention of the facades: a clear, homogeneous, and less fragmented appearance, even though they are made of photovoltaic and fiber cement panels. Two pinnacles facing south are inscribed into the roof surfaces, analogous to the loggias. The new building is a respectful, calm, and elegant addition to the neighborhood.

Photo credit: Jürg Zimmermann, Zurich
Photo credit: Jürg Zimmermann, Zurich
Photo credit: Jürg Zimmermann, Zurich
Photo credit: Jürg Zimmermann, Zurich
Source: v2com newswire
Total
0
Shares