Photo credit: Ema Peter

Rockbound’s Open Design Atop Rocks and Facing the Sea

Header: Ema Peter

The clients for Rockbound had a unique vision: a refuge from their busy lives, a shelter from the outside world, and, yet, still intimately connected to the ever-changing beauty of the bay. Perched atop a rocky shoreline, this stunning architectural wonder was crafted to embrace the pristine views of islands and the vast Atlantic Ocean, while protecting against the challenging winds and storms that sweep through the bay.

The project was developed by the internationally renowned studio Omar Gandhi Architects, which is known for its creative approach to design briefs. Their designs often put the spotlight on the decoration and the client’s wishes, which allows them to craft unique spaces where the client’s character can shine through.

Photo credit: Ema Peter
Photo credit: Ema Peter
Photo credit: Ema Peter
Photo credit: Ema Peter

Design for dynamic weather patterns

Rockbound exemplifies a forward-thinking approach to building design, where durability and adaptability to changing weather patterns are paramount considerations. The architects chose materials with naturally weathering characteristics, allowing the building to age gracefully and to tell the story of its place in the landscape. The structure emerges from the rocky terrain, mirroring the coastline’s contours, and its primary living spaces run parallel to the water, offering breathtaking panoramic views along the coast and across the bay to the iconic Peggy’s Cove Lighthouse.

Photo credit: Ema Peter
Photo credit: Ema Peter
Photo credit: Ema Peter
Photo credit: Ema Peter

Engineering concealed within elegance

Beyond its visually striking exterior, the true innovation of Rockbound lies in its unseen engineering. During construction, the discovery of a seam in the bedrock threatened to derail the entire project. However, through ingenious collaboration between the structural engineer and the project architect, a system of micro-piles was strategically located to redistribute loads, ensuring the building’s stability and structural integrity. The steel and wood frame was meticulously designed to resist hurricane-force winds, all the while maintaining a sense of delicateness and grace.

Photo credit: Ema Peter
Photo credit: Ema Peter
Photo credit: Ema Peter
Photo credit: Ema Peter

Interior and exterior in-sync

Approaching the building from the public side, a sense of privacy and shelter welcomes visitors. The front door, carefully positioned within the foyer, enchants with hints of what lies beyond. Stepping around the corner, the space opens up, revealing breathtaking vistas of the water. Warm tones of tile and millwork create a harmonious counterbalance to the cool greys and blues of the bay, enveloping occupants in a serene and inviting atmosphere.

Photo credit: Ema Peter
Photo credit: Ema Peter
Photo credit: Ema Peter
Photo credit: Ema Peter

Intimate connection with nature

Large, covered decks at Rockbound blur the boundaries between indoors and outdoors, drawing the crashing waves and the essence of nature into the living spaces while offering shelter from the sun and changing weather conditions. The bedroom volume, seemingly hovering above the main living spaces, provides a quiet and private sanctuary that feels entirely immersed in the landscape.

Photo credit: Ema Peter
Photo credit: Ema Peter
Photo credit: Ema Peter
Photo credit: Ema Peter

Collaboration and vision

Rockbound’s realisation was the result of a harmonious collaboration between a strong team of builders and consultants. Each member contributed expertise and material knowledge, pushing the boundaries of design. From steel hoops framing windows for visual interest and climatic control to hidden garage doors and meticulously coordinated cladding, the team achieved seamless coursing lines that beautifully traced the building’s volumes.

Photo credit: Ema Peter
Photo credit: Ema Peter
Photo credit: Ema Peter
Photo credit: Ema Peter

A creative client

Central to the success of Rockbound was the strong collaboration with the clients, whose desires and needs shaped the project’s form and texture. Through innovative thinking and pushing beyond the initial brief, the architects unlocked new potential and opportunities that resulted in dynamic and exciting spaces. The interplay of light and shadow, the careful consideration of perspectives, and the variety of spaces combine to deliver an exquisite and unique coastal retreat.

Photo credit: Ema Peter
Photo credit: Ema Peter
Photo credit: Ema Peter
Photo credit: Ema Peter
Source: v2com newswire
Total
2
Shares